Förgiftade tomatplantor?
Har dina tomatplantor betett sig konstigt i år? Krullat ihop sig så kraftigt i toppen att blasten bildat små knutar samtidigt som tillväxten stannat av. Har du gödslat dem med någon form av flytande ekogödsel? I så fall finns risk för att dina plantor blivit förgiftade av kemiska bekämpningsmedel.
Jag råkade ut för det förra året och tvingades slänga hälften av plantorna. Hade de drabbats av någon sällsynt sjukdom? Knappast, jag kunde inte hitta någon växtsjukdom som gav så specifika symtom. Hade jag överdoserat näringen. Nej, det ger inte de skadorna. Och det var något helt annat än den bladrullning som tomatplantor drabbas av vid kraftiga temperaturväxlingar. Dessutom stannade tillväxten av och stjälkarna blev böjda och vridna. Förklaringen fick jag på en hemsida i Norge https://detgronneskafferi.com/2020/05/08/rester-av-plantevernmidler-i-okologisk-gjodsel-og-kompost/. Här fanns bilder på plantor som deformerats efter vattning med flytande ekogödsel. De hade exakt samma skador som mina plantor, och jag hade använt samma typ av näringslösning. Minns dock inte vilket det var.
Erfarna norska odlare hävdade att ekonäringen varit kontaminerad av kemiska bekämpningsmedel, det vill säga aminopyralid eller clorpyralid, som är de aktiva substanserna i bekämpningsmedel som används mot örtlika ogräs. Dessa medel används vid odling av stråsäd (vete, råg, havre mfl) och bryts ner långsamt. Försök i USA (Florida university) visar att båda substanserna ger exakt samma skador på tomaterna om de odlas i jord som innehåller rester av dessa substanser. https://edis.ifas.ufl.edu/ag416#FIGURE 3
Även paprika kan angripas, men symtomen är inte så tydliga. Som du ser på bilden intill ser plantan ut ungefär som den gör om den utsatts för lusangrepp. Paprika tycks inte heller vara lika känsliga för de två substanserna.
Ekologisk, flytande gödsel tillverkas av vegetariska restprodukter. Vanligast är vinass, som är en restprodukt från sockerindustrin, det vill säga från sockerbetor. Det är via dem som giftet smugit sig in i de ekologiska preparaten, hävdar de norska odlarna.
Giftrester i vinass
Nyligen fick norrmännen en bekräftelse på att deras teori kan stämma. Norskt centrum för ekologiskt lantbruk (Norsok.no) har gjort en analys av Organic plant feed (OPF). Det är en flytande näring som används av ekologiska yrkesodlare i Norge. Forskaren Kirsty McKinnon från Norsok:
-Analysen visade tydligt att medlet innehöll rester clopyralid. Resterna finns i vinass, den vegetariska restprodukt som medlet baseras på.
Den norska odlaren Janne Frydenlund har samlat in bilder från odlare som som använt ekogödsel och fått dessa typiska skador på tomatplantorna. Vid det här laget har hon fått ett hundratal bilder. Många från erfarna odlare. De flesta hade använt Plantagens gödselpreparat, men hon har också fått exempel på att gödselprodukter från Substral och ICA skadat plantorna.
Eftersom inga breda tester gjorts är det för tidigt att dra slutsatser om vilka preparat som är kontaminerade. Dessutom kan det vara så att en batch är okey, medan nästa är förgiftad. Inte heller företagen som marknadsför dem tycks känna till om de är kontaminerade eller inte. Boven i dramat är alltså inte Plantagen, ICA eller Substral mf l. Däremot har tillverkarna brustit genom att inte ha koll på att medlen är fria från bekämpningsmedel. Men framför allt ligger ansvaret på EU och Kemikalieinspektionen som godkände preparaten 2016, vilket var ett omtvistat beslut på grund av att substanserna är så svårnedbrytbara.
Vännens katastrofala plantor
När jag såg bilderna från Norge ringde jag en odlarvän, frågade hur det gått med hennes tomater. - Katastrof, svarade hon och skickade bilder. Jodå, plantorna hade de typiska skadorna (bild till vänster). Och hon hade gödslat med Substrals flytande ekogödsel.
Eftersom jag hade några halvvuxna tomatplantor i ett fönster bestämde jag mig för att göra ett snabbt test med tre olika preparat. Redan tre dagar efter första gödslingen började bladen i toppen krulla sig på en av plantorna (se foto nedan) Det var den som gödslats med Substrals eko. De andra, Änglamarks Växtnäring och Biobact visar ännu inga tecken på skador. Men det är för tidigt att dra tvärsäkra slutsatser. Bilden på min planta är tagen en vecka efter gödselvattning med Substral.
Jordbruksverket och KRAV får ta vid
Rikard Andersson är ogräsrådgivare vid Jordbruksverket. Han har inte hört talas om att det kan finnas rester av kemiska bekämpningsmedelsrester i ekogödsel, men om aminopyralid säger han:
- Produkter som innehåller aminopyralid kan påverka efterföljande gröda. Likaså kan halm som kommer från behandlad gröda ställa till bekymmer om den används som täckmaterial eller i kompostjord där känsliga grödor odlas. Därför finns tydliga krav i produktgodkännandet för dessa produkter. Potatisväxter är ett av de släkten som är känsliga, så tomat kan absolut reagera på detta, men om alla regler är följda bör det inte kunna hända.
Han tillägger att substansen clopyramid ger liknande skador på tomater och används på samma sätt i jordbruket, det vill säga i stråsäd mot örtlika ogräs.
Camilla Mannich Uggla vid kontrollorganisationen KRAV säger att organisationen tar problemet på allvar och kommer att se till att deras certifieringsorgan utreder detta vidare. I Norge har Mattilsynet (deras jordbruksverk) också startat en utredning.
Nu hoppas jag att jordbruksverket och KRAV tar vid och tar ansvar. När vi använder preparat som är godkända för ekologisk odling ska vi självklart vara trygga med att de inte innehåller otillåtna medel och att de verkligen gödslar och inte skadar eller dödar. Det handlar också om att vi odlare förlorat en massa tid och pengar. Hur får vi tillbaka det? kan man fråga sig. I Norge har odlare börjat diskutera möjligheten att kräva ersättning.
Skicka in bilder !
Har du råkat ut för detta och fortfarande har någon förgiftad planta kvar, mejla mig en bild lenai@comhem.se . Jag behöver bild på plantan, bild på flaskan samt det s k batchnumret på flaskan, en räcka siffror och/eller bokstäver i pytteliten stil. Ju fler som bidrar med bild desto snabbare kan vi få myndigheterna att agera.
Det finns en del att säga om risken för att gödsel och halm som används i odling är kontaminerade. Det återkommer jag till inom kort.
Fakta om aminopyralid och klopyralid
Aminopyralid är den verksamma substansen i tre ogräsmedel som används i Sverige. De tre preparaten är Mustang Forte, Tombo och Lancelot. De används för att bekämpa ogräs i stråsäd. Clopyralid kan ge liknande skador på tomat och används på liknande sätt.
Substanserna är kända för att vara svårnedbrytbara. Lantbrukare som sprutar med medlet får inte odla känsliga grödor på platsen året efter. Det gäller till exempel tomat, potatis, morot, ärter, bönor, gurka, sallat m fl. De får inte odlas på platsen förrän efter 1-2 år.
Halm från en behandlad gröda eller gödsel där samma halm använts som strö får varken säljas eller ges bort till andra odlare. När vi hämtar gödsel från ett stall ska det därför inte finns rester i substanserna, vare sig i halm eller gödsel. Om det sker har lantbrukarna brutit mot reglerna. Däremot får lantbrukaren använda det i det egna jordbruket, som strö eller som foder till djuren.
Ingen av de två substanserna är farliga för människor eller djur., enligt Kemikalieinspektionen.