13/02/2017 Om vådan av att tjyvstarta
Det här inlägget ska bli det klokaste jag skrivit på länge. Innebörden är enkel – ge fan i att så gurka i februari!
När det gäller förkultivering (förodling inomhus) är vi många som måste lära oss självbehärskning. Jag har själv tränat i decennier. Så när jag nu varnar för tjyvstart gör jag det utifrån egna misslyckanden.
Många gånger har köksfönstret blivit platsen för en tät djungel av ranglig grönska redan i april. Rena mardrömmen att trassla ut plantorna och plantera ut dem. Orsak: Jag har förstås tjyvstartat.
Så här dags har jag redan sått mycket chilipeppar. Sorter som tillhör arten Capsicum chinensis och Capsicum pubescens sådde jag redan i slutet av december.
Men paprika och chili som tillhör Capsicum annuum (vanligast) och Capsicum baccatum kan jag även tänka mig att så i mars. De har kortare utvecklingstid och hinner ge frukt även vid sådd i mars. Men ärligt talat, februari är bättre.
Tomat har jag gudskelov inte sått än, men gudarna ska veta att jag fingrat på fröpåsarna. Jag vet ju att februarisådd är bortkastat. Det är ändå de marssådda plantorna som vinner i slutänden. De är inte lika höga, men definitivt kraftigare. Bara om du odlar i växthus, särskilt om det är uppvärmt, är det vettigt att så i februari. Nedan följer en förklaring varför det är poänglöst eller katastrofalt att så till exempel gurkväxter i februari.
Bör inte sås i februari:
Alla slags bönor, gurka, alla kålslag, majs, melon, pumpa, squash. Gäller även frilandstomater.
Kan sås i februari:
Aubergin, chilipeppar, purjolök (en omgång kan gärna sås i mars), alla typer av selleri, växthustomater.
Vad händer vid tjyvstart?
FÖR VARMT. Växter som gillar att växa i starkt ljus och i svensk sommarsvalka reagerar negativt om de måste stå länge i inomhusvärme. De blir rangliga och klena. Värme behöver de bara när fröna gror och och två veckor till. Det gäller i allra högsta grad alla gurkväxter. Sår du gurkorna i februari kommer plantorna att vara fullständigt förklenade i april, maj när det är dags att plantera ut. Frågan är om de ens överlever. Om de gör det krävs en lång etableringstid på den nya växtplatsen. Bättre så två, tre veckor innan man brukar plantera ut i din landsände. Då kommer plantorna att vara små men livskraftiga. Det är också bättre med en låg, kraftig tomatplanta än en lång, ranglig.
FÖRVÄXTA RÖTTER. Om rotsystemet är så förväxt att det bildar en härva av rötter kan plantan få problem vid etableringen ute i jorden. Det händer ofta vid för tidig sådd. Hade du planterat om i större kruka hade du sluppit problemet.
PLATSBRIST. Av tio frön i en liten kruka blir det i maj lika många stora krukor med storväxta plantor Risken finns att det blir så trångt att de/du inte ryms eller att de skymmer varandra. För övrigt vill inga plantor stå trångt.
Massor av ljus
Min utgångspunkt är att vi har växtbelysning, till exempel i form av lysrör (T8 eller T5). Eller varför inte lyxig växtbelysning av LED-typ (30 watt med rött, blått och vitt ljus).
Har du inte växtlampor krävs ett soligt och ljust fönster för att det ska fungera. Annars blir plantorna veka och ynkliga. Med ett soligt fönster är det däremot okej utan lampor, men så gärna ytterligare en vecka senare.
En annan generell grej vid förodling är att fröna vill ha värme för att gro. Det går bra med rumstemperatur, men går lite snabbare om det är något varmare. Men plantan vill däremot ha det lite svalare än det är i våra bostäder. Bara genom att skruva ner elementens termostat får du en positiv effekt. Om du inte råkar ha en
Eller kolla vilken grupp
Ett annat sätt att bestämma när sådden ska ske är att dela in växterna i grupper efter hur lång tid före beräknat sista frost som de ska sås. Hur gör vi det? Jo, gå in på www.smhi.se/kunskapsbanken/varens-sista-frost-1.77151 . Där kan du kolla när den sista frosten beräknas inträffa där du bor. Observera att jag endast tagit med växter som normalt eller ofta förodlas inomhus. Här är de fyra växtgrupperna:
12-18 veckor före sista frosten: Purjolök, selleri, chilipeppar och aubergin. chilipeppar och paprika.
7-8 veckor före sista frosten: Tomat, kapkrusbär, tomatillo.
4-6 veckor före sista frosten: Vitkål, brysselkål och alla andra kålslag, majs.
2-3 veckor före sista frosten: Gurka, rosenböna och andra bönor (om du ö h t förodlar dem), squash och, pumpa.