19/09/2017 Behöver jag en brixmätare?
Jag fick den i födelsedagspresent, och nu har jag invigt den, en refraktormeter, även kallad brixmätare. Det är ett optiskt instrument med vilket jag mäter sockerhalten i en vätska, i mitt fall fruktsaft från tomat och druvor.
Sockerhalten anges i en skala som kallas brix. En etta på brixskalan betyder att växtsaften innehåller ett gram socker per 100 gram, en viktprocent alltså.
Att mäta är förvånansvärt enkelt. Klämmer ut ett par droppar växtsaft på ett genomskinligt prisma längst ut på mätaren, fäller över en plastlucka (den blå). Sedan riktar jag mätaren mot ljuset och avläser resultatet.
Nu handlar inte smaken bara om sockerhalten, även om den upplevs positivt. Men en hög sockerhalt lyfter definitivt smaken. På så vis hänger socker och smak ihop.
I botten köpetomater
Brixhalten hos tomat ligger oftast någonstans mellan 4 och 10. Men under riktigt gynnsamma förhållande kan vissa sorter komma ännu högre. Här följer några exempel:
4-5 brix: Majoriteten av köpestomaterna hamnar på 4-5 . Ingen sötma känns och inte heller smak.
6 brix: Sötma ooch smak börjar kännas.
8 brix: Här har vi en medelmåttig tomat , hyfsad sötma och smak.
10 brix: En kanonsort med uttalad sötma och smak.
14 brix: Endast ett fåtal tomater når sådana höjder. ‘Brandywine’ är en av dem. I USA anses den vara världens godaste.
Mina egna testresultat
Jag har nu mätt sockerhalten i de tomatsorter jag odlar på balkongen. Men bara sådana som vuxit på solsidan och inte var gömda under grönska.Det är trots allt inte sorten som är den viktigaste faktorn för sockerhalt och smak. Det är klimat och odlingsvillkor. Först på tredje plats kommer sortvalet.
Av detta följer att vårt nordliga klimatet gör det extra svårt att skörda frukter med fullt utvecklad sötma. Att vi på friland skulle lyckas odla en ‘Brandywine’ på 14 brix har jag svårt att tro. Likaså är det omöjligt att en sommar som denna prestera lika höga brixtal som en riktigt varm och lång sommar. Jag var alltså beredd på låga siffror, och farhågorna bekräftades. Här är resultatet:
Kruksorten ‘Hundreds and thousands’ – 5 brix.
‘Michael Pollan’, hög, grön tomat – brox.
Kinesisk busktomat ‘Sweet Girl ‘ – 7 brix.
hög, rosabrun körsbärstormat ‘Rosella’ – 9 brix.
Hög körsbärstomat ‘Mei wei’ – 10 brix.
Jag konstaterar att ‘Rosella’ hållit måttet även denna sommar, sötma och smak nästan som vanligt. Samma med ‘Mei wei’, som är en av mina smakfavoriter. Den grejade sommaren 2017 galant. Imponerande! Älskar ‘Mei wei’.
Sura druvor
Mätte också brix i druvorna som växer i en pergola på kolonilotten. Hade inga förväntingar alls med tanke på att sommaren i Stockholmsområdet varit ovanligt kall och kort. Druvor utvecklas som bekant bäst en lång, varm sommar. Dessutom var de inte mogna, vilket de borde vara vid den här tiden. Och fy tusan vad sura de är.
Resultat: Rondo’ som används för framställning av rödvin fick 5, den aromatiska ätdruvan ‘Muscat Blue’ 5,5. medan staketdruvan ‘Zilga’ fick 6.
Oanständigt låga värden alltså. Men ‘Zilga’ var sötast, och det är också vad min mun säger . Hoppas nu på några soliga dagar så att de får fortsätta mogna och fyllas med sötma. Men något rödvin av ‘Rondo’ blir det inte i år. Det kräver ett brixtal på minst 15.
Nå, behöver jag en brixmätare? Svaret är nja. Jag och många odlare med mig har nog vässat smaklökarna så pass att vi kan bedöma smak utan några manicker. Men ska vi göra vin av druvor eller andra alkoholhaltiga drycker från bär och frukt i trädgården är den suverän. Nu ska inte underhållningsvärdet för mig och andra odlingsnördar underskattas. Så om någon frågar vad du önskar till julklapp eller till födelsedagspresent så är det inte fel att klämma till med “en refraktometer”.
Tips inför mätningen
1. Välj sorter som vuxit på solsidan av plantan, vare sig du odlar dem i växthus, på balkong eller på friland. De som mognat bakom eller under frodig grönska smakar aldrig lika bra.
2. Testa bara fullt mogna frukter.
3. Testa de som vuxit upp på samma plats eller i sammam miljö. Annars går det inte att jämföra resultatet. I mitt fall blev det balkongen för tomaterna, koloniträdgårdens pergola för druvorna.
4. Testa bara sådana som vuxit i anständig jord och fått hyggligt med näring. Att mäta brix i en tomat som svultit och torkat i en trång kruka är meningslöst. Den får garanterat bottenresultat.