27/09/2017 Tomaterna ger inte upp så lätt
De senaste veckorna har jag mött flera odlare som oroat sig för frost och därför plockat in alla tomater. I onödan, tycker jag. Nu har solen kommit, och den här veckan har tomaterna mognat illa kvickt. Räknat i kilo börjar det banne mig likna rekordår. Och detta en säsong som jag i juli beskrev som en mitt livs tomatkatastrof.
Fler men inte godare
Hade förstås hoppats att smaken och sötman skulle ha förbättrats. Men så roligt var det inte. Enligt min lilla mätmanick (brixmätare/refraktometer) är de varken mer eller mindre söta. Men de är fortfarande utmärkta till både sallad och tomatsås.
Men var det verkligen inte risk för frost för ett par veckor sedan? Nej, inte enligt min mening. Är det 5-7 sju grader på kvällen är sannolikheten liten att det blir frost, i så fall stannar det vid en lätt touch av frost. Och sådan parerar du genom att slänga ut fiberväv över plantorna. Något jag själv inte gjorde den här gången, men borde ha gjort. Hade inte tid, utan litade blint på termometer och på yr.no.
Skörden fortsätter
Både på balkongen och på friland och i odlingstunnel fortsätter alltså skörden, även om den är på sluttampen och plantorna ser oändligt trötta och hängiga ut. Men jag är ändå inte beredd att slita ut plantorna. Tänker på att även septembers sista dagar och oktobers första hälft kan bjuda på sol som kan få ännu fler tomater att mogna. De får två veckor till på sig och jag har fiberväv i beredskap.
Det här gäller också chilipeppar i odlingstunnel och på balkongen. Chilins bladverk tål något mer köld än tomatblast. Frukterna kräver å andra sidan lite mer värme än tomater.
Ha inte så bråttom
Men observera jag bor i Stockholm. I andra delar av landet ser det annorlunda ut. Men mitt budskap är ändå – ha inte så förbaskat bråttom att riva ut tomaterna! Trots allt – en tomat som mognat på busken smakar så mkt bättre än den som mognat inomhus. Och fiberväv gör underverk mot en lätt frost.
En förutsättning för sen höstskörd av tomater är förstås att de har tillräckligt med näring och inte utsätts för torka, sådant som händer lätt på senhösten. Försummade tomatplantor ger alltid upp tidigt, det gäller även de glömda tomatkrukor som jag har på odlingslotten.