04/11/2017 Det handlar om Plantagens arrogans
Med risk för att vara tjatig – det handlar om Plantagen igen. Närmare bestämt om att Plantagen fortsätter att nonchalera kundens rätt att få korrekt information på fröpåsarna.
Vad hjälps det att du lägger ut 37 kr för en fröpåse om du sedan tar död på vartenda frö genom att följa de vettlösa odlingsråden på påsen?
Låt säga att du är nybörjare: Hur ska du veta hur tomatfrön ska hanteras om du inte får veta om sorten är hög eller en låg busksort? Och vad blir det av en auberginodling som startar utomhus på sommaren när den i själva verket ska sås inomhus februari-mars? Eller vad händer om du sår långböna i trädgården. Ingenting! Den kräver varmväxthus, vilket inte framgår av påsen.
Och hur många svenskar har en drivbänk, vilket Plantagen utgår från, eller förstår vad den skyddad såbädd är? Jag vet det inte själv.
Våren 2016 vid fröhyllorna
Det började våren 2016 när jag botaniserade bland fröerna på Plantagen. Jag behövde bara kika på en påse för att inse att något var galet. Tittade på fler och blev sannerligen brydd. Hur var sådana såanvisningar ens möjliga? Jag pratade med en man som jobbade i butiken. Han sa att de var medvetna om att påsarna inte fungerade, men att de skulle bytas ut säsongen 2017. Inte klokt att de ens hamnat i hyllorna, tänkte jag surt.
Var de skrivna för ett annat klimat, kanske polskt? undradejag. Där odlar de ju ofta i drivbänk. Och översättningen – kanske gjord av Google translate eller annat översättningsprogram? Det var i alla fall solklart att ingen skriv- och odlingskunnig översättare varit inblandad. Antagligen för dyrt för riskkapitalbolaget Ratos, som numera äger Plantagen.
Våren 2017 – samma fröpåsar
Våren 2017 besökte jag Plantagen vid Bergianska trädgården i Stockholm och i Farsta och kikade på frön. Jag trodde verkligen inte mina ögon. De hade struntat i att byta ut texterna.
I maj skrev jag ett blogginlägg om Plantagens vissna grönsaksplantor men också om deras galna fröpåsar. https://www.odlamat.com/blog/bottenbetyg-fr-plantagen
Det i sin tur resulterade i flera tidningsartiklar. I en av dem gör Plantagens marknadschef Lena Gross en pudel och lovar att texten på påsarna ska bytas ut. Finemang! https://www.aftonbladet.se/hushem/a/zpKy9/plantagens-fropasar-far-kritik-av-tradgardsprofil
Samma påsar hösten 2017
Sent i höst kilade jag in till Plantagen, senast för tre dagar sedan, för att köpa tulpanlökar. Självklart kollade jag fröväggen. Först blev jag glad över att de fortfarande inte plockat bort alla fröpåsar. Vi blir ju allt fler som odlar nästan hela året. Bra där allså! Men när jag vände på påsarna fick jag en smärre chock. Exakt samma galna odlingsråd som våren 2016 och våren 2017.
Vilket annat företag fortsätter att med berått mod och år efter år sprida felaktiga information, trots att det innebär att kunder slänger pengarna i sjön och dessutom misslyckas med sina odlingar, vilket de fröstås skyller på sig själv? Nej, det är höjden av arrogans. Verkligen!
Vad säger lagen?
Nu var det läge att kolla lagboken, alltså marknadsföringslagen. Enligt den är det säljaren skyldig att ge behövling skötselinformation samt de anvisningar som behövs för att varan ska kunna användas. I paragraf 10 står det så här:
“En näringsidkare får inte heller utelämna väsentlig information i marknadsföringen av sin egen eller någon annans näringsverksamhet. Med vilseledande utelämnande avses även sådana fall när den väsentliga informationen ges på ett oklart, obegripligt, tvetydigt eller annat olämpligt sätt”
Läs sista meningen! Stämmer rätt bra, eller hur? Än har konsumentverket aldrig prövat fröpåsars texter mot marknadsföringslagen. Det är dags nu, dvs att Plantagens påsar anmäls och prövas. Plantagen är ingen litet sketet postlådeföretag, utan Sveriges största trädgårdskedja med 124 butiker i Sverige, Norge och Finland.