02/08/2017 Bered en plats för asiaterna
Vi är nu inne i köksväxtodlingens andra halvlek. Många av oss har redan sått en andra omgång och satt ut späda plantor för sen höstskörd och kanske vinterskörd.
Hann du inte med så är det ingen katastrof. Det finns möjligheter. Det viktigaste och mest lönande just nu är att bums bereda plats för asiaterna: sellerikål (pakchoi), blomsellerikål, bladsarepta, mizunakål och komatsuna. Alla extremt köldtåliga kålsläktingar, som överlever 5-7 minusgrader. I asiatiska länder fungerar de som multigrönsaker: användbara i wok, soppa, sallad, paj, dumplings. Och varför inte i gröna drinkar och smoothies?
En del trädgårdsbutiker har den goda smaken att behålla frön för höstsådd, men inte alla. Vill du snabbt få ner fröna i jorden kan det vara enklast att beställa på nätet, det vill säga om du inte var förutseende och köpte frön i våras. Ett tips till nästa säsong!
Ser att till exempel www.impecta.se har börjat sälja pakchoi i ministorlek. Den är suverän vid höstsådd i Sverige. De har också komatsuna, som växer snabbt, ger massor av supermilda blad. Vid sidan av den är mizunakål den mest lättodlade.
Fyll på näringsförrådet
Men högsta prio nu är att tömma en odlingsbädd, luckra ytjorden, blanda i liten kompost och gödsla. Har du inte komposterad stallgödsel, hönsgödsel eller annan ekologisk gödsel så kan du använda färskt gräsklipp, som du täcker jorden med. Men först när plantorna börjar spira. Faktiskt det allra bästa.
En fördel med asiatiska kålblad är att de tål lite halvskugga. Det brukar finnas gott om det under högsommaren, när allt som växer har nått sin maxhöjd och lägger beslag på solljuset. Mina asiater kommer att växa i skuggan av purjolök och ringblommor.
Enklast är att så direkt. Fiberväv är inte nödvändigt nu om du bara är petnoga med att jorden inte får torka ut. En nackdel med fiberväv så här års är att du inte ser vad sniglarna pysslar med. Men får vi en köldknäpp åker den förstås på.
I Stockholm och längre söderut kan du så asiatiska grönsaker hela augusti. Längre upp i norr, bör du göra det nu och helst i växthus/odlingstunnel.
Nu glömde jag en tråkig grej. Jordlopporna, det vill säga de pyttesmå svarta insekterna som skuttar omkring på bladen och gnager små, trista hål. En gång i tiden var de på sin höjd ett problem på våren. Nu händer det att de håller igång hela sommaren och en bit in på hösten. Finns inget universalknep för att stoppa dem. Men det hjälper om du håller jorden fuktig och det är alltid bäst att så dem sent på säsongen.
Juntra sår i växthus
Här om dagen träffade jag Juntra Viberg, ekologisk odlare i Färentuna utanför Stockholm https://juntrasgront.se/ Hon är thailändska, och för henne är de asiatiska ett måste till woken. Hon har för resten en uteservering mitt bland grönsakslanden där råvarorna till woken förstås kommer från grönsakslanden. Hennes trädgård är ett av de bästa besöksmålen för köksväxtnördar.
Juntra berättar att hon har slutat så pak choi utomhus på hösten på grund av jordlopporna. Som privatperson kan du utan problem både skörda och äta bladen även om det är små hål på dem. Men inte om man som Juntra säljer grönsakerna.
Hon sår i stället pak choi i växthusen, där hon har gott om plats . På friland sår hon både spenat och koriander hela augusti. Koriander är alltid bäst vid höstsådd, hävdar hon.
Två av de tuffaste
Själv kompletterar jag asiatsådden genom att så vintersallat och vinterportlak, båda på friland. Det är två småväxta bladväxter, som sniglar verkar måttligt intresserade av. Vintersallaten har lite nötig smak. Vinterportlak är frisk i smaken och pigg i vilken sallad som helst.
Båda överlever 16-18 minusgrader, enligt nordamerikanska odlingsförsök. Dessutom ger de fräscha blad till våren. Särskilt vintersallat övervintrar med bravur i södra Sverige, och ger massor med mumsiga blad till våren. Båda självsår sig, i synnerhet vinterportlak, men bara om jorden är porös.
Jag ska inte predika jord nu, bara understryka att höstsådd kräver porös jord och helst upphöjda odlingsbäddar. En sådan jord är varm och det är precis vad som behövs under senhösten.
I stället för att så
Låter det bökigt att börja så igen? I så fall har jag två andra förslag. Det första är att marktäcka jorden med vilket organiskt grönmaterial som helst: ogräs, gräsklipp, hö, halm, ensilage.
Alternativ två är att gröngödsla. Sprid ut jämnt med gröngödselfrön och täck tunt. Håll jorden fuktig. Frön till honungsfacelia är lätt att få tag på, liksom påsar med en färdig blandning av olika gröngödselväxter. I oktober har du en härlig grön matta, som du vänder ner i jorden så att allt bryts ner.
Huvudsaken att jorden slipper ligga naken och sårbar hela hösten. När det regnar slås jordstrukturen sönder samtidigt som näringen läcker ut. Det fina är att både marktäckning och gröngödsling berikar jorden med mullämnen. Precis vad vi behöver för att med framgång kunna så asiater 2018.