29/05/2017 Kompostera krukväxter – eller inte?
Förra veckans trädgårdsnyhet handlade om att vi inte bör kompostera krukväxter och snittblommor, sådana som vi köpt i blomster- eller trädgårdshandeln. Orsak: de är ofta behandlade med retarderingsmedel (tillväxthämmande medel), som gör växterna mer kompakta.
http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article24903038.ab eller
http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/897120?programid=1667
Rådet gavs av Agneta Westerberg, som är avdelningschef vid Kemikalieinspektionen. Hon sa också att det inte finns några hälso- eller miljörisker med paklobutasol och liknande retarderingsmedel. Däremot kan det finnas rester kvar i jorden. Halveringstiden är ungefär 200 dagar. Det betyder att hälften av medlet är kvar efter 200 dagar i jord. Resten kan i värsta fall påverka odlingen negativt så att det växer sämre. Men jag är skeptisk till slutsatsen. Här är mina skäl:
Gällde yrkesodlare
För det första riktade sig Agneta Westerberg till yrkesodlare av plantor. Det säger hon själv när jag pratar med henne efter förra veckans artiklar och inslag i Sveriges radio. Vid plantskolor som använder medlet är givetvis andelen krukor/snittblommor i komposten större än hos fritidsodlaren. Det kan slå igenom i den färdig kompostmyllan, vilken kan innehålla rester av retarderingsmedlet. Det i sin tur gör att det blir sämre resultat vid odling i myllan, enligt Kemikalieinspektionen.
Snabb nedbrytning i kompost
För det andra är halveringstiden 200 dagar i vanlig jord. Men en kompost innehåller betydligt mer mikroorganismer än vanlig jord. Alltså sker nedbrytningen hastigare. Det är ju också poängen med en kompost. Halveringstiden bör därför rimligtvis vara kortare än 200 dagar. Exakt hur mycket snabbare är omöjligt att svara på eftersom någon sådan studie inte gjorts.
För det tredje har jag och mina grannar använt kompostmylla från en hushållskompost i ett par decennier. Där har vi också slängt snittblommor och krukväxter i normal omfattning. Och jag har själv aldrig drabbats av att det växer dåligt. Tvärtom, snarare är det för mycket krut i komposten. Mina grannar har samma erfarenhet. Vi ser ju alla hur tillväxten tar fart när jorden blandas upp med kompostmylla.
Suveränt verktyg
Det har ofta slagit mig att komposten är underskattad. Med sitt extremt rika innehåll av mikroorganismer är den i själva verket ett suveränt verktyg för att bryta ner mediciner, bekämpninsmedel, retarderingsmedel … samtidigt som den förvandlar det biologiska avfallet till ovärderlig mylla. Jag kommer därför att fortsätta kompostera både krukväxter/snittblommor. Skulle vara intressant att höra hur ni resonerar.
Apelsinmyten
Tycker för resten att nyheten om retarderingsmedel i komposten liknar apelsinmyten, den som handlade om att man inte kan kompostera apelsinskal eller andra fruktskal, eftersom de är sprutade med bekämpningsmedel. Den myten har förföljt mig men verkar äntligen ha somnat in. Tack och lov.
Hoppas att du förstår att jag inte på något sätt försvarar användningen av retarderingsmedel. Tvärtom, det är bedrövligt att blommornas naturliga skönhet inte duger utan att de ska formas om med hjälp av kemikalier. Lika sjukt som att färga snittblommor. Vem vet för resten hur medlet påverkar dem som jobbar med odlingen år ut och år in?
Nej, så klart vi ska kräva naturliga/obehandlade krukväxter och snittblommor. Själv lovar jag att aldrig köpa en krukväxt eller snittblomma utan att ställa frågan “Är de behandlade med retarderingsmedel”? Är svaret ja blir det inget köp.