18/05/2017 Bottenbetyg för Plantagen

Trädgårdsbranschen blomstrar. Varje år omsätter den 80-90 miljarder och vinsterna ökar.  Men hur är läget med växterna, servicen, konsumentnyttan? Svårt att säga, eftersom journalister som skriver om trädgård sällan granskar branschen.

En sorglig syn på Plantagen

Så nu tänker jag dra mitt strå till stacken, och då handlar det om Plantagen, marknadsledande i Sverige och med 124 butiker i Sverige, Norge och Finland. Förra året köptes företaget upp av riskkapitalbolaget Ratos. Något engagemang i trädgård/odling finns inte.  Syftet är att öka företagets tillväxt. Och det gjorde de snabbt. Nyligen köpte de Saba Blommor AB, vars snittblommor och krukväxter säljs på 700 försäljningsställen i Sverige.

När jag nu kritiserar Plantagen så är det utifrån vad jag med egna ögon sett och fotograferat i Plantagenbutiker i Stockholm det här eller förra året.  Till det kommer att jag ofta får rapporter från fritidsodlare som har gjort samma iakttagelser som jag, inte bara i Stockholm. Mitt fokus ligger på köksväxter, och det är också bland dem jag ser de mest vanvårdade plantorna.  Men där finns också prydnadsväxter som inte borde säljas till fullt pris eller inte alls. Alldeles för många.

 

Skenet bedrar

För ett par veckor sedan besökte jag  Plantagen i Farsta. De flesta grönsaksplantorna slokade av torka. Andra var så illa däran av frostskador att de redan fått sin dödsdom. Hälften var förväxta i för små krukor.  När plantor trängs i för små krukor drabbas plantan av näringsbrist. Växten utvecklas därför inte normalt. Dessvärre verkar det som om Plantagen ändå lyckas prångla ut de här plantorna.

Blomkålen tar priset

Blomkålsplantorna var bland det värsta jag  sett i plantväg. De var sådda för tidigt och växte fortfarande i den första lilla krukan. När plantor utsätts för sådan stress går de i blom i förtid för att hinna  reproducera sig. I det här fallet genom att bilda blomkålshuvuden, inte större än 4-5 cm. Jag tror säkert att det söta lilla huvudet förför en eller annan. Men det är oätligt och det innebär att det inte blir mer skörd.

En vecka senare besöker jag samma butik i tron att de ska ha hunnit få ordning på butiken. Men icke. Och här om dagen tittade jag in på Plantagen vid Bergianska trädgården. Samma förväxta blomkålsplantor där, förutom en rad andra usla plantor.  Får jag föreslå komposten för blomkålsplantorna och pengarna tillbaka till den som lurats att köpa dem. De kostar 49 kr/st.

En tabbe som Plantagen och även andra trädgårdsbutiker gör är att de säljer plantor  av grönaker som egentligen mår bäst av att sås direkt och som inte tål omskolning. Det gäller främst dill och koriander. Lyckas du plantera ut dem så går de genast i blom. Borde inte handeln ha koll på det? Här handlar det alltså inte alls om slarv utan om okunskap.

Billigt på Plantagen, nja …

Men plantorna är ju billiga på Plantagen? Inte alls. Jag hittar lika billiga växter på många andra ställen och av bättre kvalitet.

När det gäller grönsaksplantor har branschen ryckt upp sig under senare år – utom just Plantagen.

Till exempel besökte jag  i förra veckan en handelsträdgård i Åkersberga. Sallatsplantorna var lika kompakta och fina som i en italiensk trädgårdsbutik. Och det vill inte säga lite. Sådana sätter igång och tokväxer så fort du gräver ner dem i jorden.  Just de här hade producerats av en plantskola i Stockholms närhet. Så visst går det!

 

Vilseledande fröråd

Förr var det erfarna odlarrävar som sådde egna grönsaker, nu är odling en folkrörelse och merparten är nybörjare.  Jag ser dem ofta stå framför fröställen och lusläsa texten på påsens baksida för att greppa hur växten ska odlas. De utgår från att det som står på påsen är korrekt. Det är det  inte när det gäller Plantagen, som numera säljer sitt eget märke.

Texterna är både märkliga och felaktiga. Du får inte ens besked om tomaten är en högväxande sort eller en busksort, vilket är avgörande för odlingsmetoden.  Någon tomatsort är röd på bilden, gul i texten. Brytböna kallas dvärgskärböna. Chilipeppar och aubergin kan sås utomhus i drivbänk på våren. Milda makter, de ska sås inomhus i januari-februari. Bondbönorna däremot sås redan i februari! Ovanpå tjälen eller? Sen har vi den asiatiska långbönan vars baljor blir 60 cm. Klart många väljer den, ovetandes om att den på sin höjd funkar i uppvärmt växthus. Luring alltså, tycker i alla fall jag.

Mitt råd till dig som är nybörjare och köper dina frön hos Plantagen är därför att strunta i vad som står på påsen. Kolla i stället på nätet, läs trädgårdsböcker, fråga mer erfarna odlare,. Tyvärr kan du inte ringa kundtjänst – den är avskaffad.



Jag  klagade faktiskt redan förra året på fröpåsarnas vilseledande texter. Personalen i butiken svarade   att de var väl medvetna om att texterna var felaktiga och att de därför skulle byta leverantör 2017. Men vi fick alltså hålla till godo med de felaktiga texterna.  I våras skrev jag om det på sociala medier. Fick så småningom svaret att de nu ändrat på nätet. Men vad hjälper det kunden som står i butiken och plockar på sig påsar för hundratals kronor. En påse kostar ju uppåt 50-lappen i dag.  Jag kan inte tänka mig någon annan bransch där man med berått mot prånglar ut varor med felaktiga bruksanvisningar och fortsätter göra det trots kritik. Jag får en obehaglig känsla av att man profiterar på odlares okunskap.

Torvfri blomjord – eko eller inte

Plantagen säljer numera en torvfri jord som är rätt mysig att jobba med. Den är baserad på kokosfiber. Här om dan fick jag ett reklamblad i brevlådan där jorden är försedd med KRAV-märke. Märkligt tänkte jag. Har verkligen svenska KRAV godkänt kokosfiber från andra sidan jordklotet?

Jag kollade innehållsförteckningen, som var något motsägelsefull även när det gällde gödselinnehåll.  Jag ringde typ 20 samtal för att få hjälp att reda ut det. Det var inte lätt. Det finns ingen trädgårdskunnig på huvudkontoret, fick jag veta. Jag hänvisades  i stället till butikschefer. En av dem sa att det var konstgödsel i jorden. Andra “trodde” den var ekologisk. Jag hänvisades också till Kundtjänst, samma kundtjänst som lagts ner.

Till slut fick jag ändå besked. Den torvfria blomjorden innehåller ekologiskt godkända gödselmedel samt kokosfibrer. Men kokosfiber är inte godkänt av svenska KRAV.  Därför är inte heller produkten KRAV-godkänd. Varför då dunka på ett ohederligt KRAV-märkte på reklambladet? Möjligen är det är ett misstag, men i så fall ytterligare ett exempel på att Plantagen måste höja kompetensen och anställa folk som verkligen kan jord och odling. Jag betvivlar inte att Plantagen är bra på att sälja grillar och trädgårdsmöbler. Men det är inte samma sak att sälja kålplantor och jord.

Svenska odlare är ett entusiastiska släkte som förtjänar en sjysst trädgårdsbransch med bra växter till bra priser och med rimlig service. Där har Plantagen stora brister. Håller du med – dela gärna detta.

Föregående
Föregående

29/05/2017 Kompostera krukväxter – eller inte?

Nästa
Nästa

07/04/2017 Jordigt och färgrikt på trädgårdsmässan 2017