21/11/2016 Sockertopp under snödrivan!

Äntligen en anständig sallad till lunch, nyskördad sockertoppssallat, mizunakål, bindsallat, vintersallat, spenat och persilja.

I Stockholm fick vi ett ofantligt snötäcke i mitten av november. Att plumsa i djupsnö är underbart, men mindre kul att se perfekta grönsaker drunkna under massorna. Men snön smälte undan snabbt. Under var  grönsakerna platta – 50 cm blötsnö tynger.

Men när väven var borta och jag friserat växterna var de näst intill perfekta, inte minst smakmässigt. Precis som jag skriver i min bok ”Odla året om” hade kölden trollat beska till sötma. Det gäller även italienarnas salladscikoria ’Sockertopp´. Allt tack vare 3-5 minusgrader.

Skördade också spenat, som aldrig är lika frodig på hösten som på sommaren. Men det får duga. Jag fick samtidigt ännu ett bevis för att den lilla bindsallaten ‘Little Gem’ är en skänk från ovan.  Inte så packad så här års, men bäst. Grönkål skördar jag för jämnan. Nu är smaken perfekt. Stefan gjorde massor av grönkålsfalaffel. Succé – där ligger turkarna i lä. Även hönsen fick frossa på grönkål. Gav dem även regnbågskål, som de nobbade. Och här kommer receptet på världens godaste falaffel:

GRÖNKÅLSFALAFFEL (30 st)

4 dl kokta bondbönor

2 dl kokt finhackad grönkål

6 vitlöksklyftor

1 ägg

2 dl hackad gul lök

Salt, peppar, timjan

Panko brödsmulor, frityrolja

Koka bondbönorna mjuka (torkade bönor blötläggs över natten). Mixa kokta bondbönor(eller kikärter), finhackad grönkål, vitlök, ägg och kryddor. Blanda ner hackad lök. Vänd bullarna i brödsmulor och fritera i het olja.

Jag är ingen förebild när det gäller trädgårdsskötsel. Är alltid nästan sist i koloniföreningen. Det beror bara delvis på att det är full rulle i många bäddar långt in på senhösten. Det beror också på att jag är en medelslarvig typ. Hittar på en massa annat jox än att hacka gångar och rensa ogräs. Men nu när snön smält undan tar jag nya tag. Fram med spade och frön. Mitt motto håller för det mesta  – Det är aldrig för sent!

Veckan som gick

FÖRBEREDDE HÖSTSÅDD i tunnelväxthuset. Fräschat upp jorden med kompost och lite stallgödsel. Måste fundera vad jag ska så

TÖMDE UTEKRUKOR  på gården. Lös jord hamnar i rabatter el i svarta sopsäckar för användning nästa år,  rotklumparna i hushållssoporna. Vi har kökskompost på gården men ingen trädgårdskompost.

SATTE VITLÖK. Hittade en ledig  plätt och planterade vitlök där.  Jorden är våt och blöt men ljuvlig att kladda med den. Det fick bli klassikern ’Thermidrome’.  Så länge du kommer ner med spaden kan du planera vitlök. I styv lera i södra Sverige är supersen plantering bäst

GÖDSLADE SPARRISEN med stallgödsel. Det enda jag gödslar på hösten, men så sent som möjligt. Ovanpå ett täcke med löv.

BEKÄMPADE alla löss på övervintrad chili, som står i  svala men ljusa trapphus. Det är nu de lössen härja. Men flitigt sprejande med såpa (0,5 dl grönsåp per liter vatten) överlever de inte.  Och då menar jag upprepade sprejningar ovan och under bladen. Puh.

Föregående
Föregående

25/11/2016 Bengt odlar direkt i köksavfall

Nästa
Nästa

26/10/2016 Brrr, vi bakar en jättelimpa