14/10/2016 Bästa bär- och fruktsorterna

‘Duke’ är en av de bästa blåbären.

‘Duke’ är en av de bästa blåbären.

När höstlöven faller börjar det alltid snurra runt i huve’t: vilda planer för 2017 tar form.  Jag plockar fram anteckningarna från höstens besök i bärodlarens Mecca, det vill säga SLU Balsgård.  Vilket uppiggande studiebesök det var, jag fick klara besked om vilka bär- och fruktsorter som är mest odlingsvärda.

De fick jag av Elitplantstationens chef Elisabet Martinson  http://www.elitplantstationen.se. Hon är en av Sveriges kunnigaste när det gäller odling och växtförädling av frukt och bär. Där fanns också  Kimmo Rumpunen, forskare och välkänd växtförädlare vid SLU Balsgård slu.se

Båda är ansvariga för projektet  “Kvalitetssäkring av frukt- och bärväxter”. Syftet är att välja ut de mest odlingsvärda sorterna av frukt och bär.  De har provodlats i minst fyra år, och nu var det dags att presentera resultatet. Observera att sortprovningar även gjorts i Rånna och i Öjebyn. Vore intressant att få en rapport från någon som var med vid deras presentationer.

Vi som var inbjudna var folk som har trädgård som yrke. Vi borde ha sett allt i den här vägen, men det hade vi tydligen inte. Inte så magnifika blåbärsbuskar med så stora bär, stora som druvor.

-Ät så mycket ni vill, sa Kimmo. Och vi skyfflade i oss blåbär och upptäckte hur viktigt det är att de har lite syra. Annars smakar de mesigt. Och medan vi åt avslöjade Kimmo hur de burit sig åt för att få sådana makalösa skördar.

Nät skyddar mot fåglar.

Nät skyddar mot fåglar.

Odla blåbär på Balsgårdsvis

  1. Odla i gödslad torvmull, ett spadtag djupt. Fyll på med torvmull varje vår.

  2. Plantera alltid två eller fler olika sorter för pollineringens skull.

  3. Vattning är A och O. Bäst att droppbevattna med slang. Flitig vattning dubblerar skörden, gäller de flesta bär.

  4. Blåbär ska gödslas på våren. Balsgård gödslar med ammoniumsulfat, vi som odlar eko kan använda blodmjöl och/eller gulvatten, dvs en del urin, nio delar vatten.

  5. Beskär som röda vinbär.

  6. Skydda mot fåglar, gärna med Alloxnät (se bild nedan).

Tre toppenblåbär

Och här kommer de tre blåbärssorter som enligt utvärderingen är särskilt odlingsvärda:

‘Reka’. Tidig, produktiv sort som ger under lång tid. Bären är medelstora och har smakar verkligen super. Busken blir runt 150 cm hög och kan odlas till zon 3, i skyddade lägen till zon 4.  ‘Reka’ är även min personliga favorit!

 ‘Duke’.  Medeltidig sort som börjar mogna i slutet av juli. Bären är stora och goda, men de bör skördas fullt mogna. En del tycker att de har lite för lite syra, men det tycker inte jag. Härdig till zon 4. Blommar sent och risken att frosten tar dem är därför mindre. Blir ca 150 cm.

´Kalle’. Jag har ingen erfarenhet av den här sorten, som också tillhör gruppen amerikanska blåbär. ‘Kalle’ är ett medeltidigt blåbär, som tagits fram vid Balsgård.  Den fina smaken bidrog till att den nu klassas som “särskilt odlingsvärd”. Tyvärr finns den inte i handeln ännu och härdigheten är osäker. Kanske borde ‘Kalle’ fått stå tillbaka för några av de utmärkta sorter som redan är ute. Men det låter onekligen intressant att vi fått ett amerikanskt blåbär som är svenskt och heter Kalle.

 Havtorn – två tjejer och en kille

Kimmo Rumpunen kryddade sin presentation med all möjlig intressant info, som att havtornsbladen innehåller mycket protein och vitaminer. Borde vara given i örtte.  Observera att det krävs att du ha både hon- och hanplantor för att pollineringen ska fungera. En hanplanta (som inte ger några bär) till fem honplantor blir bra. Hansorten ‘Svenne’ trivs med båda honsorterna. De tre sorter som projektgruppen anser är mest odlingsvärda är följande:

Havtorn ‘Ljubitelskaja´är en extremt produktiv sort.

Havtorn ‘Ljubitelskaja´är en extremt produktiv sort.

‘Ljubitelskaja’, lättodlad honsort från Ryssland. Den ger stora, lättplockade bär som inte är alltför sura. Skörden kan bli enorm, 11-13 kg/buske. Kolla bilden intill – grenarna är praktiskt taget inbakade av bär. Om du inte beskär busken blir den fem meter hög.  Kan odlas till zon 6.

Tyvärr är sorten svår att få tag på, men den säljs av finska blomqvistintaimisto.com som brukar delta i trädgårdsmässan i Älvsjö men som också säljer på nätet. Den finns vid enstaka plantskolor, googla så hittar du.  Du kan också be din trädgårdsbutik ta hem plantor, hälsa att Splendor Plant producerar plantor.

 ‘Lotta’  är en honsort från Balsgård. Den har ett fint, kompakt växtsätt, blir max tre meter hög utan beskärning.  Den har de sötaste bären och ger också bra skörd, 11 kg/buske. Plantera den gärna tillsammans med ‘Svenne’. Det går också bra med ‘Romeo’. Passar jättebra i den lilla trädgården.

 ‘Svenne’ är en hansort till ‘Lotta’. Den blir något högre och växer långsamt. Liksom ‘Lotta’  är den lätt att få tag på. Alla tre sorter säljs som E-planta, vilket är en kvalitetsgaranti.

Fyra nya, men superbra bär

Vid Balsgård växer mängder av kända och okända bärslag.  Några är så nya att det är för tidigt att utvärdera dem. Det gäller till exempel moderna sorter av blåbärstry. Men här är fyra som är grundligt utvärderade och befunnits bra. Det fina är att alla har egenskaper som vi fritidsodlare behöver och längtar efter, som friskhet och smak.


Rödfruktig ‘Martlet’

Rödfruktig ‘Martlet’

Krusbär ‘Martlet’. Vad vi har saknat en bra, rödfruktig sort av krusbär! Nu har vi den, ‘Martlet’, lika bra som den grönfruktiga ‘Invicta, fast röd. Precis som den har den har den god motståndskraft som mjöldagg. Så frågan är nu om jag ska kasta ut ‘Hinnomäki’.  Bären är för resten stora och har finfin smak. Rekommenderas för ekologisk odling. Härdig till zon 4. Säljs som E-planta.

Björnbär ‘Loch Tay’. “En sensation och den bästa på marknaden”, enligt Kimmo Rumpunen. Ny skotsk sort som är extremt tidig. I södra Sverige startar skörden i mitten av juli och fortsätter tills frosten tar bären.  Rankorna är taggfria och ger massor av riktigt goda bär av medelstorlek. Kan bara odlas till zon 2, i skyddat läge till zon 3. E-planta.

Hallon ‘Glen Coe’

Hallon ‘Glen Coe’

Hallon  ‘Glen Coe’. En sprillans ny typ av hallon, som härrör från en korsning mellan svarthallon och vanliga hallon (Glen Prosen). Violetta bär med intensiv och annorlunda smak som påminner om svarthallon. Växer kraftigt och ger  massor. Väntar otåligt på att den blir tillgänglig i Sverige. Vågar vi hoppas på att den finns till våren?

Svartavinbär ‘Petter’. Ny sort från Balsgård med stora bär som har mild, välbalanserad smak. Vid Balsgård kan den ge 5-6 kg bär/buske.  Tack och lov motståndskraftig mot gallkvalster, kolonisternas värsta farsot. Sedan har den ett fint bladverk också. Idel plus för Petter alltså. Härdig till zon 5(6) . Sorten är avsedd främst för fritidsodling och passar inte för maskinell skörd. Då mosas de stora, saftiga bären sönder.

‘Storfruktige ‘Folke’

‘Storfruktige ‘Folke’

Äpplen som imponerar

Framöver kommer säkert Balsgård/Elitplantstationnen mer fler sortrekommendationerna. En sort ska ha levererat frukt under några år för att den ska kunna utvärderas.  Men de här nya äppelsorterna presenterade Kimmo Rumpunen med värmne och stolthet. Kanske är de till och med i klass med Aroma?

‘Folke‘  är en medelsen, storfruktig sort, även den från Balsgård.  Gröngul med orangeröda strimmor. Mognar i oktober och kan lagras. I november, december smakar frukerna som bäst. Anses perfekt också till must och som kokäpple. E-märkta plantor säljs. zon 1-4.

‘Agnes’ är  en tidig sort från Balsgård. Gul med röd täckfärg. Utsökt arom, men inte för lagring. Mognar slutet av augusti/början av september. Välj plantor märkta E-planta. Härdig till zon 3.

‘Höstdessert‘, en estländsk (‘Sügisdessert’), medeltidig höstsort som skapades i Estland 1946. Mognar september-november. Ger riktigt bra med frukt som har Sötsyrlig och lite kryddig smak. Härdig till zon 4.

Min egen drömtrio

Jag snöade in på många fler sorter än de  som fick utmärkelsen “särskilt odlingsvärda”. Det gäller de här tre snyggingarna. De är alla nya i vårt land och jag borde vänta snällt med att hissa dem tills de utvärderats i fortsatta sortprovningar. Men det gör jag alltså inte.

Äpplet ‘Pekka´, buskkörsbär ‘Choklad, och persika ‘Fruteria’.

Äpplet ‘Pekka´, buskkörsbär ‘Choklad, och persika ‘Fruteria’.

Äpplet ‘Pekka‘ är finskt. Därifrån hör jag att det är ett krispigt, sött äpple med kryddig smak.Vet att det är insidan som räknas, men svarta äpplen i trädgården är oemotståndligt. Säljs av blomqvistintaimisto.com Trädet är rätt småvuxet. Härdigt till zon 5.

Surkörsbärsbusken ‘Choklad’ (alternativt ‘Chokladnaja’). Planterade en förra året och vid Balsgård fick jag se en fullvuxen buske med  mängder av blanka, svarta frukter. Mycket lovande. Busken blir två meter hög. Härdigt till zon 6. Säljs också av blomqvistintaimisto.com . Men gogglar du hittar du små svenska handelsträdgårdar som säljer den.

Persikan ‘Fruteria’ är en  persika som anses motståndskraftig mot krussjuka och smakar som persikor ska göra. Vet inte om den är bättre än de vi redan har. Jag har testat tre och alla har drabbats av krussjuka. Kanske är ‘Fruteria’ svaret på min bön.  Den mognar i mitten av augusti. Vet inget om härdigheten. Men i Danmark säljs den redan, både som stor buske (180 cm) och som träd (4-6 m) .

Föregående
Föregående

26/10/2016 Brrr, vi bakar en jättelimpa

Nästa
Nästa

27/09/2016 2016 års vinnarsorter