När jag mötte intensivodlaren Zita

När jag mötte intensivodlaren Zita

Zita skördade 43 kilo chilipeppar. på kolonilotten på Järvafältet. De växer  i en  jord som är extremt rik på både organiskt material och näring.

Zita skördade 43 kilo chilipeppar. på kolonilotten på Järvafältet. De växer i en jord som är extremt rik på både organiskt material och näring.

Jag har fått en ny odlarvän, Zita. Hon är mer eller mindre uppvuxen i en kinesisk intensivodling. På odlingslotten i Järvafältet har hon skräddarsytt metoden efter svenskt klimat. Ett bevis för att den fungerar är hennes skörderekord under 2019, totalt 859 kg/100 kvm.

Om jag befinner mig nära ett koloniområde brukar det sluta med att rusar dit. Det gjorde jag en ruggig förmiddag i slutet av oktober 2018, den här gången hamnade jag i Ärvinge koloniområde på Järvafältet. Det var öde.

På väg därifrån får jag syn på en odlingslott i andra änden, klädd i vitt, det vill säga i fiberduk. Jag traskade dit och överraskades av en frodig grönska mellan de täckta bäddarna. Det visade sig vara daikonrättikans blast.

Nu började det bli riktigt intressant. Jag hängde över staketet för att lista ut vad det var för böljande grönska inne i tunnlarna. Banne mig, det såg ut som pak choi och/eller salladskål, storväxta och vackra.

Det var så här det såg ut på Zitas lott när jag ramlade på den i  i slutet av oktober 2018.  Övriga kolonilotter var övergivna och inget odlades längre.

Det var så här det såg ut på Zitas lott när jag ramlade på den i i slutet av oktober 2018. Övriga kolonilotter var övergivna och inget odlades längre.

Den här odlaren SKA jag träffa, lovade jag mig själv. Jag kontaktade föreningens ordförande Maria, som berättade att odlaren var en kinesisk kvinna, vilket jag redan räknat ut på grund av växtvalet. Fast inte att hon var kvinna förstås. Snälla låt mig träffa henne! vädjade jag. Ordföranden gjorde ett försök men det gick åt skogen. Odlaren i fråga är blygsam, förklarade hon.

Orten Odlars projekt

Till saken hör att jag i samma veva tillsammans med bl a Katja Jassey (Bagisodlarna) och Tensta konsthall startat projektet Orten Odlar www.ortenodlar.se . Vi ville rikta uppmärksamheten på odlingslotterna i stadens utkanter och alla grymt duktiga odlare som verkar där.

En av våra förhoppningar var av vi skulle undersöka vilken potential en odlingslott har när det gäller självförsörjning. Frågeställningen var: Hur mycket kan en odlingslott på 100 kvm producera? Och jag tänkte förstås på kvinnan i Ärvinge, hon den blygsamma. Hon vore perfekt för uppdraget.

Hemma hos Zita i oktober 2019 - fullt med pumpor överallt, på golv och bord.  Zita och hennes familj har ätit det orangea fruktköttet dagligen i ett halvår, kokt som potatis, i soppa, wok, i bullar och matbröd .

Hemma hos Zita i oktober 2019 - fullt med pumpor överallt, på golv och bord. Zita och hennes familj har ätit det orangea fruktköttet dagligen i ett halvår, kokt som potatis, i soppa, wok, i bullar och matbröd .

Intensivodling på svensk mark

Sparrissallat är en älskad grönsak i Kina och hemmahos Zita. Det är främst den saftiga stjälken som kineser vill åt, men även bladen används.

Sparrissallat är en älskad grönsak i Kina och hemmahos Zita. Det är främst den saftiga stjälken som kineser vill åt, men även bladen används.

För 23 år sedan skrev jag en bok “Odla Orientaliskt”, som handlade om köksväxtodling i asiatiska länder. Den handlar till stor del om just kinesisk intensivodling, Vid den tiden var det så de flesta människor odlade i Kina. Nu hade jag alltså hittat en svensk-kinesiska som var praktiskt taget fullärd redan som barn, men som nu praktiserar metoderna i Sverige, det vill säga att maximera avkastningen och samtidigt höja jordens fruktbarhet.

Min bok Odla Orientaliskt kom ut 1998, och byggde på resor i Kina och Thailand. Hade jag skrivit den idag hade jag fått all kunskap jag behövde från Zita.

Min bok Odla Orientaliskt kom ut 1998, och byggde på resor i Kina och Thailand. Hade jag skrivit den idag hade jag fått all kunskap jag behövde från Zita.

Jag konstaterade att det jag skrev i boken stämde rätt väl med Zitas sätt att arbeta. Men hon har ändå lärt mig massor, framför allt detaljkunskap som behövs för att metoden ska fungera fullt ut på svensk mark.

Zitas bakgrund är inte enda för-klaringen till hennes stora skördar. Hon är också en hantverkare. Hon kan sina växter, sina redskap, och jorden. Inget sker av slumpen - kanske ett resultat av att hon är ingenjör, utbildad både i Kina och i Sverige. Nu tänker jag inte berätta mer om detta otroligt givande samarbete, som jag är djupt tacksam att jag fått uppleva.

I stället hänvisar jag till den rapport jag skrev för Orten Odlar om odlingen. https://www.ortenodlar.se/2020/02/24/kinesisk-intensivodling-pa-en-odlingslott-vad-vi-larde-oss/ Där beskriver jag i detalj metoder och resultat.

Fortsättning följer

Zita odlar för självhushåll till familjen.  Fryser in, lägger in och torkar. Till vänster inlagd chili, till höger de sensationellt goda inlagda jordärtskockorna .  De skärs i mindre bitar, knådas, läggs in i vodka tillsammans med lite inlagd chili.

Zita odlar för självhushåll till familjen. Fryser in, lägger in och torkar. Till vänster inlagd chili, till höger de sensationellt goda inlagda jordärtskockorna . De skärs i mindre bitar, knådas, läggs in i vodka tillsammans med lite inlagd chili.

Personligen hoppas jag få möjlighet att fortsätta att följa Zitas odlingar och lära mig mer av hennes fulländade teknik. Zita är för resten en lika skicklig matlagare som odlare. Hennes inlagda jordärtskockor är smakbomber liksom hennes friterade chili för att inte tala om daikonlåda och alla hennes bakverk av pumpa. Jag måste få återkomma till det.

När det gäller Orten Odlar fortsätter vi i år med ett nytt spännande projekt. Det handlar om tomater. Ett tiotal odlare på Järvafältet ska odla en eller två traditionella tomatsorter från hemlandet. Vi kommer att dokumentera odlingen, från sådd till skörd, men också berätta om alla tomaterna och deras historia. Förhoppningsvis blir det också provsmakning till hösten. Det kommer förhoppningsvis att bli en spännande Järvakollektion av tomater från hela världen.

Gruppen består av odlare från Grekland, Kurdistan (Irak), Polen, Estland, Syrien, Afghanistan, Thailand, Ungern och Bosnien. Vi kommer att hjälpas åt att uppföröka tomaterna så att vi får sortrena frön som vi tar vara på.

  • Än en gång;: här är rapporten om Zitas odlingar och skörderesultat https://www.ortenodlar.se/2020/02/24/kinesisk-intensivodling-pa-en-odlingslott-vad-vi-larde-oss/

  • Följ gärna Orten Odlar på Instagram @ortenodlar

  • Eller följ mig på @lenaisrael

Föregående
Föregående

Broccolin vann över klumproten

Nästa
Nästa

Vart tog alla kallbänkar vägen?