
Algomin är inte alltid miljövänligt
Det är dags att reda ut vad som är vad i Algomins gödselfamilij. “Miljövänliga Algomin” är loggan för alla tio preparat. Men bara två av dem är godkända för ekologisk odling. Alla innehåller alger och havskalk och är kalkningspreparat. Det betyder att Algomin bara ska användas om pH-värdet är lågt, annars kan odlingen påverkas negativt.

Broccolin vann över klumproten
Det finns numera en hel del kålsorter som är resistenta mot klumprotssjuka. På min senaste blogg får du veta vilka de är och var du hittar dem. Du får också bevis för att de funkar. Jag har nämligen testat dem själv., Broccolin ´Monclano´var en hit..

När jag mötte intensivodlaren Zita
Jag har fått en ny odlarvän, Zita. Hon är mer eller mindre uppvuxen i en kinesisk intensivodling. På odlingslotten i Järvafältet har hon skräddarsytt metoden efter svenskt klimat. Ett bevis för att den fungerar är hennes skörderekord under 2019, totalt 859 kg/100 kvm.

Vart tog alla kallbänkar vägen?
Det finns oändligt många sätt att skapa växthusklimat: drivbänkar, vindskydd, tunnlar… Här följer en kavalkad av kreativa och praktiska arrangemang, fotade på kolonilotter (med ngt undantag) under en herrans massa år.

Vad gör vi åt plastslasket?
Även vi odlare bidrar med massor av mikroplast och annat plastskräp. I värsta fall ser fiberväven ut så här efter ett år, Plasttussarna sprids ut i naturen och hamnar ofta i vattendrag och hav. Jag har kollat vilka alternativ vi har till skräpplasten.

23/02/2019 Agneta med alla gråärter, rovor och kålrötter
Ni har säkert också märkt att våra glömda lantsorter är på frammarsch. En som bidragit till genombrottet är Agneta Magnusson I Leksand. Inte minst med hennes nya bok ”Gråärter, rovor och den älskade kålroten”.

16/12/2018 Hopp för klumprotssjuka?
Jag ärvde klumprotssjukan av föregående kolonist och har kämpat med den i 16 år. Den är köksträdgårdens värsta farsot, angriper kålväxter så att det inte längre går att odla dem, och den är så gott som kronisk.

01/10/2018 Min chili och Ems curry
Jag är varken chilinörd eller chiliexpert, men smått galen i chili ändå. Att odla, äta och fröodla chili. Så här följer en presentation av mina darlingar samt några viktiga fröodlartips. Och det bästa – recept på Ems röda thaicurry, hämtat från hennes mammas kök i södra Thailand.

08/07/2018 Den finaste permaträdgård jag sett
Jag traskade runt i de indiska kvarteren i Amsterdam i hopp om att hitta kolonilotter när en herre stack ett färgglatt flygblad i min hand. Det var en karta över open tuinen – öppna trädgårdar – i just den här stadsdelen.

04/03/2018 Möt min fröodlarguru Karin!
Om jag bara hade ett par frön av en utrotningshotad bondböna så vet jag vem jag skulle utse som fröräddare. Hon heter Karin Sjöholm, bor i ett 30-talshus i Sollentuna.
21/02/2018 Jag är förbannat less på Plantagens fröpåsar!
Nu tycker ni kanske att jag fått Plantagen på hjärnan. Det har jag också. Jag kan inte komma över att Plantagen uppvisar en sådan arrogans mot oss odlare/kunder.
13/01/2018 Cullenbergs emigrantböna har äntligen kommit hem
Aldrig har jag längtat så efter en böna. En vackert gulbrun emigrantböna, odlad för 130 år sedan i Skåne, räddad av Arvid Cullenberg i Maine. Nu i tryggt förvar hos Nordiska genbanken.
01/12/2017 Glöm inte Sockertopp och ‘Kalibos’!
De mest otåliga av oss har redan börjat planera för nästa år, skissar och skriver frölistor. Ännu fler drömmer redan om sommarens skördar, om solmogna tomter och frägglada pumpor.
04/11/2017 Det handlar om Plantagens arrogans
Med risk för att vara tjatig – det handlar om Plantagen igen. Närmare bestämt om att Plantagen fortsätter att nonchalera kundens rätt att få korrekt information på fröpåsarna.
27/09/2017 Tomaterna ger inte upp så lätt
De senaste veckorna har jag mött flera odlare som oroat sig för frost och därför plockat in alla tomater. I onödan, tycker jag. Nu har solen kommit, och den här veckan har tomaterna mognat illa kvickt.
19/09/2017 Behöver jag en brixmätare?
Jag fick den i födelsedagspresent, och nu har jag invigt den, en refraktormeter, även kallad brixmätare. Det är ett optiskt instrument med vilket jag mäter sockerhalten i en vätska, i mitt fall fruktsaft från tomat och druvor.
15/09/2017 Jag har hittat en gourmetört – den heter stinktagetes!
Jag har ett stort tålamod när det gäller botanikernas sätt att namnge våra växter. Typ att squash plötsligt heter pumpa, eller att palmkål bytte namn till svartkål och sen till palmkål igen.
02/08/2017 Bered en plats för asiaterna
Vi är nu inne i köksväxtodlingens andra halvlek. Många av oss har redan sått en andra omgång och satt ut späda plantor för sen höstskörd och kanske vinterskörd.
29/05/2017 Kompostera krukväxter – eller inte?
Förra veckans trädgårdsnyhet handlade om att vi inte bör kompostera krukväxter och snittblommor, sådana som vi köpt i blomster- eller trädgårdshandeln.
18/05/2017 Bottenbetyg för Plantagen
Trädgårdsbranschen blomstrar. Varje år omsätter den 80-90 miljarder och vinsterna ökar. Men hur är läget med växterna, servicen, konsumentnyttan? Svårt att säga, eftersom journalister som skriver om trädgård sällan granskar branschen.